Integrale zelfzorg

Integrale zelfzorg: leven van binnenuit

Zelfzorg is gewoon een ander woord voor een goed leven leiden. Door voor jezelf te zorgen, kan je ook makkelijker iets betekenen voor een ander. Zelfzorg is een uiting van zelfrespect, respect voor je lichaam en geest, voor je mens-zijn, voor je begrensdheid en eindigheid  (we zijn geen supermensen) maar ook voor je ontwikkelingspotentieel (we zijn meer dan we denken te zijn). Zelfzorg biedt een uitstekende ingang om bewuster te worden van jezelf en je leven.

Zelfzorg vraagt om toewijding. Zelfzorg is dus geen zelfverwennerij. Het gaat er niet om je leven zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. (Stoppen en rusten kan bijzonder oncomfortabel aanvoelen.) We doen ook aan zelfzorg als we onszelf stretchen en uitdagen. (Op de juiste manier weliswaar: niet door gestresseerd voort te hollen, maar door bijvoorbeeld ons lichaam uit te dagen).

Dit alles wisten de wijzen uit het Oosten duizenden jaren geleden ook al. Zelfzorg is dus geen modern, westers verschijnsel. Wat westerlingen wel doen is zelfzorg van buitenaf zoeken: ze hebben restaurants, welness- en fitnesscentra, allerlei soorten dure toestellen, uitrusting en kledij, coaches en therapeuten...  nodig om (zichzelf te kortstondig te motiveren om) aan zogenaamde zelfzorg te doen. Jezelf nodeloos afhankelijk maken van omstandigheden ondermijnt de kracht in jezelf. Duurzame zelfzorg komt van binnenuit.

Zelfzorg is integraal. Hiermee bedoelen we dat het alle aspecten van je leven omhelst: je lichaam, je geest, je relaties. (Met bijvoorbeeld enkel gezond eten of wat bewegen komt je er dus niet van af.) Bovendien heeft zelfzorg ook een spirituele dimensie. We laten  daarom 10 zelfzorgstrategieën aan bod komen en verkennen wat die kunnen betekenen om onze levenskwaliteit op een hoger plan te brengen. 

FORMULES

  • Interactieve lezing van 1 à 2 uren
  • Workshop van een halve of hele dag

Uitgebreide en onderbouwde syllabus inbegrepen.

Voor meer informatie: 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0032/(0)473/356287

 

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
×

Log in