Kosmologie en genesis. Een voorstelling van de aard en het perpetueel ontstaan van ‘al wat is’

Zoals allicht zovele kinderen mijmerde ik vroeger over het bestaan van het heelal en de plek van ons mens-zijn hierin. Vragen die er doorheen de jaren naar boven kwamen borrelen zijn: Hoe kom het dat er iets bestaat en niet niets? Waarom besta ik? Wat is dat 'ik' dat bestaat? Wat als er veel meer dimensies bestaan dan de drie plus één (ruimte en tijd) waarin wij denken te leven? Wat is de aard der dingen voorbij onze voorstelling ervan? Hoe kan er uit materie leven ontstaan? En hoe uit leven bewustzijn? En kloppen de aannames die achter deze vragen schuilen wel?

Los van het antwoord erop is de vraagstelling naar "wat dit alles is" bijzonder verrijkend. Uiteindelijk brengt die je naar een plek voorbij het denken, een plek van verwondering, een plek ergens tussen verbijstering en verrukking. Zelfs naar een plek om in thuis te komen. Want door in en vanuit "wat is dit alles?" te leven realiseer je jezelf. Je realiseert jezelf door je te realiseren dat jijzelf hoe dan ook een manifestatie van bewustzijn bent.

Dus: wat is dit alles? Nu, meer dan drie decennia na het officiële einde van mijn jeugd, kristalliseert er zich iets uit. Waaruit bestaat 'al wat is'? En hoe ontstaat 'al wat is' in elk moment opnieuw? Elke formulering van een antwoord hierop kan niet meer dan een 'ernstig spel' zijn. Het is een Spielerei die je niet wil geruststellen en laten inslapen in grote conclusies, maar net wakker maken en intiem laten zijn met hoe je jezelf in dit bestaan aantreft. En het is bovenal een spel omdat je ervan kan genieten. Enjoy!

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Laat je vallen
Invloed, macht & kracht in samenwerking
We value your privacy

We use cookies only to enhance your browsing experience. By clicking "Accept", you consent to our use of cookies.